woensdag 23 april 2008

Recensie : Hotel Rwanda

“In hun ogen ben je niets waard”
- Nick Nolte in Hotel Rwanda over het Westen

Hotel Rwanda is dé kaskraker van 2004. Regisseur Terry George, bekend van 'Some Mother's Son' en 'In the name of the father', wist met deze film zeker veel mensen te ontroeren. De man probeerde tien jaar lang een film over Afrika te maken die volgens hem de juiste beelden over het land weergaf en daarin is hij met deze geslaagd. De schitterende acteerprestaties van Don Cheadle, Sophie Okenodo en Nick Nolte slepen je helemaal mee in het verhaal. 

De film geeft je een duidelijk beeld van wat er in 1994 in Rwanda is gebeurd. Specifiek, de burgeroorlog tussen de Hutu's en de Tutsi's. In Rwanda trachten de Hutu's die er de leiding hadden de Tutsi's uit te moorden. Inclusief Paul Rusesabagina en zijn familie. Paul zelf is hotelmanager en Hutu maar het probleem is dat heel zijn familie Tutsi is. Hij probeert er dan ook alles aan te doen om zijn vrouw en kinderen te beschermen tegen de Hutu's. Maar niet alleen zijn familie probeert hij te beschermen door hen te verbergen in zijn hotel 'Mille Collines' maar wanneer de VN zijn troepen terugtrekt, zit er bijna de volledige, resterende Tutsi-gemeenschap.

Een ontroerende film dus die een verhelderend beeld geeft op de afrikaanse geschiedenis. Door de af en toe schokkende beelden die in de film voorkomen, zou ik zeggen 'niet geschikt voor gevoelige kijkers'. De beelden maken immers wel duidelijk wat de gevolgen zijn van een burgeroorlog en van de slechte hulp van het Westen tijdens de genocide.

Geen opmerkingen: