Blood Diamond is een Amerikaanse film van Edward Zwick. Hem ken je waarschijnlijk ook wel van films als “The Last Samurai”, “I Am Sam”, “Shakespeare In Love” en Legends Of The Fall”. Net zoals in die laatste, werkte Zwick ook in Blood Diamond samen met Leonardo DiCaprio als één van de hoofdpersonages. En zoals we dat van hem gewoon zijn, maakte hij geen slechte keuze bij het toestemmen voor het spelen in deze film.
Het verhaal zelf speelt zich af in West-Afrika in het jaar 1999. In Afrika is het ondertussen bijna een gewoonte geworden: telkens wanneer er iets waardevol ontdekt wordt, breekt er oorlog uit. Dit maal gaat het om diamant. Diamant wordt in Afrika gebruikt om wapens aan te schaffen. Dat leidt in Sierra Leone tot een burgeroorlog om de controle van het diamantgebied. Het gevolg is duizenden doden en miljoenen vluchtelingen, van wie niemand ooit een diamant zag behalve Solomon Vandy. Hij werd gescheiden van zijn familie en gevangen genomen door het Revolutionary United Front, oftewel RUF. Onder Captain Poison moet Solomon diamanten zoeken. Enkele ogenblikken voordat het regeringsleger het gebied bestormt, vindt Solomon een grote roze diamant die hij net op tijd kan begraven. In de gevangenis beschuldigt Poison Solomon er openlijk van een diamant achter te houden. De ex-huursoldaat die nu smokkelaar is, Daniel Archer, is hier getuige van en gooit het op een akkoord met Solomon: Solomon wijst Daniel de plaats aan waar de diamant verstopt is en Daniel helpt Solomons gezin terug te vinden.
Blood Diamond begint schokkend, waardoor de toon van de film onmiddellijk gezet is. Je weet dat het film is, maar dan wel een film gebaseerd op de harde realiteit. Net dat maakt het moeilijk te geloven dat zulke situaties nog steeds bestaan. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de kindsoldaten die aan bod komen in de film. Velen kennen deze voornamelijk als de kinderen voor wie we brieven moesten schrijven op school, maar Blood Diamond geeft hen een gezicht. De film toont hoe deze onschuldige kinderen gedrild worden tot meedogenloze soldaten.
En ja, ook ons Belgenlandje wordt vernoemd in de film, zij het met koning Leopold als een grote slechterik. Onder zijn bewind werden namelijk voor het eerst ledematen afgehakt.
Enkele minpunten zijn de clichés van de Amerikaanse filmindustrie. Zo blijkt er tussen de vele bloederige taferelen toch nog enigszins plaats voor romantiek tussen DiCaprio en Jennifer Connelly. Ook tegen het einde moeten onze twee al heel de film lang samenwerkende hoofdpersonages toch nog even een discussie uitvechten. Afgezien van deze feiten is Blood Diamond een prachtfilm waarin nog maar eens duidelijk wordt dat rijken nog steeds rijker worden terwijl armen steeds armer blijven worden. De film was zijn vijf nominaties voor de Academy Awards zeker waard.
zondag 20 april 2008
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten