zondag 20 april 2008

Alles wat je nog niet wist over de djembé

Oorsprong

Iedereen heeft zijn ritmische klanken al wel eens gehoord. We hebben het over de djembé. Dit instrument is een trommel die afkomstig is uit West-Afrika, met name Mali, Guinea, Senegal en Ivoorkust.

Aan de djembé werden speciale krachten toegeschreven. Ze werden gebruikt voor het uitdrijven van slechte energieën bij jongens en meisjes tijdens hun overgang naar de volwassenheid. Dankzij de uitwijking van de Numu, dat zijn Malese smeden die de djembé fabriceerden, geraakte de djembé verspreid.

De djembé heette oospronkelijk sambany en werd met de hand gemaakt van de boomstam van een Leky. Deze werd uitgehold en bespannen met een geitenvel. Met behulp van een touw bleef dat vel zitten. Vandaag wordt de djembé ook in de fabriek gemaakt.

Het vel dat voor de djembé gebruikt wordt is een natuurvel, afkomstig van een geit of een buffel.

Verschillende soorten

Er zijn drie grote soorten djembés. Een eerste is de traditionele djembé die geproduceerd wordt in de fabriek en met een touwbespanning bijeen wordt gehouden. Een tweede soort is de Westerse houten djembé die warm en vol klinken en een derde soort is de Westerse fiberglas djembé die feller en luider klinkt dan de houten. De twee laatste soorten houden het vel vast met spanhaken, wat het stemmen vergemakkelijkt.

Hoe bespeel ik de djembé,

Wil je de djembé bespelen, dan kan dat zittend of staand. Als je kiest om te gaan zitten, dan hou je de djembé tussen je benen. Als je liever blijft rechtstaan, dan wordt het instrument aan een touw over de schouder gehangen of wordt de djembé op een speciale standaard gezet.

Verschillende klankkleuren krijg je door met de vlakke hand of de vingertoppen te spelen. Er zijn meer dan 30 verschillende klanken mogelijk op de djembé.

Waar kan ik terecht?

In België kan op je meerdere plaatsen terecht om de djembé te leren spelen. Onze redactie raadt je alvast Carte Blanche in Antwerpen aan.

Carte Blanche vzw
Stuivenbergplein 38
2060 Antwerpen

Tel.: 03 663 24 08
Email: infocarteblanche@skynet.be

Geen opmerkingen: