vrijdag 11 april 2008

Nog steeds geen einde aan gijzeling in Mali

De Oostenrijkse Wolfgang Ebner en Andrea Kloiber worden nu al enkele weken gegijseld, vermoedelijk in Mali. Baqmi maakte zijn eisen ondertussen bekend maar de Oostenrijkse regering wil en kan niet toegeven.

Op 22 februari werden in het Zuiden van Tunesië twee Oostenrijkers ontvoerd door de Noord-Afrikaanse Tak van al Qaeda (Baqmi), een algerijnse guerillabeweging die vroeger bekend stond als de Salafisten Groep voor Predeking en het Gevecht (GSPC).

De slachtoffers zijn de 51-jarige belastingsadviseur Wolfgang Ebner en de 44-jarige verpleegster Andrea Kloiber. Beiden zijn afkomstig uit Salzburg en trokken rond in Tunesië in hun 4X4. Het was pas op 10 maart dat hun ontvoering werd opgeëist door de Baqmi. Christine Lenz, de moeder van de ontvoerde vrouw, beweerde dat de slachtoffers zich in het grensgebied tussen het noorden van Mali en Algerije bevonden. De gijzelaars zouden vastgehouden worden in het noorden van Mali op ongeveer 150 km van Kidal.

De Oostenrijkse kanselier verklaarde niet te onderhandelen met terroristen, toch beweren bronnen uit het noorden van Mali dat de gijzelnemers al via verschillende kanalen contact hadden met de Oostenrijkse regering. Ze eisten de vrijlating van islamitische gevangenen in Algerije en Tunesië. Op 13 maart om middernacht zou het ultimatum verstrijken, maar wegens een tweede eis, namelijk 5 miljoen dollar losgeld, daalde de spanning. Volgens SITE Intelligence Group, een Amerikaanse groep die publicaties van extremistische groepen bewaakt, is er een nieuwe limietdatum, namelijk 6 april 2008 om middernacht. Na het verstrijken van deze datum houdt SITE Intelligence Group Oostenrijk, Tunesië en Algerije verantwoordelijk voor het leven van de gijzelaars.

De gijzelaars waarschuwen de gijzelaars gedood zullen worden indien men hen met geweld probeert te bevrijden. De internationale Stichting Kadhafi zou zich momenteel in de beste positie bevinden om de zaak op te lossen, desnoods door het losgeld zelf te betalen. Maar de onderhandelingen verlopen niet gemakkelijk omwille van de gevechten tussen het Maleense leger en de Toeareg opstandelingen in het Noordwesten van Mali.

Geen opmerkingen: