donderdag 10 april 2008

Gastland Ghana eindigt derde

Het Afrikaans landenkampioenschap zit er weeral op. Van 20 januari tot 10 februari streden verschillende Afrikaanse landen om de titel in Ghana. Titelverdediger Egypte kroont zich voor de zesde keer tot Afrikaans kampioen. Kameroen en Ghana eindigde respectievelijk tweede en derde.

Dit jaar vond de Africa Cup plaats in Ghana, gelegen in het westen van Afrika. Eerder al in de jaren 1963, 1978 et 2000 organiseerde de Confederation of African Football (CAF) de voetbalcompetitie in Ghana. Het gastland Ghana deed al voor de 16e keer mee aan de competitie.

In totaal namen 47 Afrikaanse landen deel aan het tornooi. Deze landen werden opgedeeld in 12 groepen en speelden voorrondes tegen elkaar. De verdeling van de groepen hangt af van de resultaten van de vorige jaren. De beste scores van de voorrondes gingen door, speelden wedstrijden tegen elkaar en streden om de titel.

Egypte en Kameroen, ook wel de farao’s en de ontembare leeuwen genoemd, streden in de finale voor de titel “beste Afrikaans voetballand”. Maar het is Egypte die voor de zesde keer de Afrikaanse titel won door Kameroen te verslaan met 1-0. Eerder schakelden de leeuwen in de halve finale Ghana uit, maar titelverdediger en topfavoriet Egypte was te sterk. In de kleine finale streden Ghana en Ivoorkust voor de derde plaats. Gastland Ghana won uiteindelijk met 3-2 van Ivoorkust en kon zo nog een plaatsje op het podium veroveren.De “blackstars” uit Ghana en de bondscoach Claude Le Roy zijn best tevreden met een derde plek, al konden ze hun droom niet waarmaken om voor de 5e keer én in eigen land kampioen te worden.

Voor het organiserende land Ghana was het Afrikaans kampioenschap niet enkel een sportief, maar ook een sociaal en economisch gebeuren. Zo’n competitie en strijd tussen verschillende landen gaat elk jaar opnieuw de wereld rond en haalt heel wat kijkcijfers.