In het oude West-Afrika werden vooral bronzen juwelen gemaakt. Die werden aangevoerd vanuit het Middellandse Zeegebied via de karavaanroutes door de Sahara. Later werd brons over zee vervoerd door o.a. de Portugezen. De economische welvaart van de volkeren bepaalde in welke mate ze deze sieraden konden maken. Vooral de rijke volkeren zoals de Ashanti (Ghana), Fanti (Ghana), Fon (Benin) en andere Benin-stammen maakten sier- en gebruiksvoorwerpen uit brons. Daar ontstond dan ook de hofkunst. Voorwerpen werden hier gemaakt om de creativiteit te stimuleren.
Later nam aan het hof van het de Ashantehene, de keizer van het Ashanti-rijk, het goud de plaats in van het brons. Het gebruik van goud was zeer uitzonderlijk, want dat komt slechts in een paar andere stammen voor.
Tegenwoordig is het brons bijna overal verdwenen. Vermits het zijn status van kostbaar materiaal heeft verloren, is het ook minder interessant om te gebruiken. Alleen de Mossi’s uit Burkina Faso, die de kunst van het gieten van het brons hebben overgenomen, maken nog sieraden met een zekere originaliteit.
donderdag 20 maart 2008
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
1 opmerking:
Beste Sara,
ik vroeg me af waar je die informatie vandaan haalde want ik ben op zoek naar een interessant onderwerp voor een paper rond west-afrikaanse steden en hun geschiedenis, en dit lijkt me wel iets.
Groeten, Mieke
Een reactie posten