vrijdag 14 maart 2008

Armste landen zwaarst getroffen door stijgende voedselprijzen

De voedselprijzen worden steeds duurder. De internationale tarweprijzen stegen het laatste jaar met 83% waardoor het een belangrijke bedreiging wordt voor het overleven van de armste bevolkingslagen uit ontwikkelingslanden. Dat zegt FAO, de Food and Agriculture Organisation. De voedselcrisis bedreigt volgens hen 36 landen waarvan 21 op het Afrikaanse continent.

Deze crisis heeft ook gevolgen voor het World Food Programme, want door het steeds duurder wordende voedsel kunnen ze minder voedsel kopen met hun budget en dus ook minder mensen helpen. Het WFP betreurt dat ze minder mensen kunnen helpen in tijd van nood. In gebieden waar er voordien geen voedseltekort was, dreigt men nu ook met een tekort wat te wijten is aan het feit dat mensen hun voedsel niet meer kunnen betalen.

Het Internationaal Fonds vraagt maatregelen op korte termijn zodat de armste landen de stijgende voedsel- en brandstofprijzen kunnen counteren. Het IMF wil nu leningen beschikbaar stellen om de stijgende levenskosten te compenseren.

Geen opmerkingen: