donderdag 20 maart 2008

Senegalese gastronomie

Wist je dat het nationaal gerecht van Senegal De Tiébou Diène is? Het is een gerecht dat bestaat uit rijst en vis. Allereerst moet de vis gedroogd worden. Vervolgens wordt hij samen met uien in olie gebraden om tenslotte te sudderen in een tomatensaus met groenten. Wat de rijst betreft... daarvoor gebruikt men gebroken rijst in plaats van lange rijst die gekookt moet worden in het kookvocht van het gerecht.

Een ander typisch Senegalees gerecht is Yassa. Dit gerecht kan je trouwens uitproberen in Mata Mata & Pili Pili in Antwerpen. Je kan het bereiden met kip, vis of schapenvlees. Deze worden een ganse nacht gemarineerd in een mengeling van citroensap, uiringen en pigment. De volgende dag moeten ze samen met de marinade op houtskool sudderen. Yassa wordt gegeten met witte rijst.

Een echte aanrader is dan weer de gevulde harder à la Louisienne. Een vette ontgrate vis wordt ontveld. Dat vel houdt men nog even bij. Het vlees van de vis wordt fijngedrukt en daarna wordt hij gemengd met verschillende kruiden. Vervolgens plaatst men hem opnieuw in het vel en wordt hij dichtgenaaid. Het lekkerst is de vis op te dienen met groenten en de saus van het kookvocht.

Groenten en deegwaren op basis van aardnoten die gaargekookt worden met een ragout van schapenvlees of kip. Dat noemen we De Mafé. Ter afwerking wordt het gerecht gekruid met typische Afrikaanse kruiden.

Enkele typisch Senegalese vruchten zijn dan weer mango's, corossol, dat zijn zuurzakken, en guaves.

Heerlijke Senegalese dranken vind je terug onder de naam FLAG-bier, gerstebier, palmwijn, kinkeliba of je vraagt gewoon achter muntthee, cocktails op basis van bissap en dranken met gember of meloen.

Geen opmerkingen: