donderdag 20 maart 2008

Bloeddiamant

De bloeddiamant is afkomstig uit conflictgebieden in Afrika. Bloeddiamant is illegaal en wordt niet langs officiële weg verkocht maar wel op de zwarte markt. Met de opbrengst van de bloeddiamant worden rebellenlegers in de gebieden gefinancieerd.

Het Antwerp World Diamond Centre (ACWD) of de Hoge Raad voor Diamant doet er alles aan om het binnenkomen van bloeddiamant te voorkomen. Om dit tewerk te stellen hanteren ze het zogenaamde Kimberley certificaat. De invoer en de uitvoer van ruwe diamant is enkel toegestaan wanneer ze vergezeld zijn van een geldig Kimberley Process Certificaat. Zonder bewijs dat de diamant legaal is, komt ze dus niet binnen.

In januari 2007 kwam de film 'Blood Diamond' uit die gaat over de handel in en de strijd tegen bloeddiamanten. Het ACWD betreurt dat de film een totaal vertekend beeld neerzet van de diamantsector. In de film zou namelijk veel te weinig aandacht worden besteed aan de strikte maatregelen die in de sector gelden. De sector nodigde daarom het hoofdpersonage Leonardo DiCaprio uit om zelf een kijkje te komen in het Antwerp World Diamond Centre.

Geen opmerkingen: