zondag 30 maart 2008

Beleef een onvergetelijke vrijwilligersvakantie in Ghana

Heb je na al dat lezen ook zin om naar het indrukwekkende West-Afrika te trekken? Jongerentravel maakt dat voor je waar!
EQ-travel maakt het mogelijk om de wereld eens op een andere manier te ontdekken.

Meer specifiek: Je gaat 7 dagen op vakantie in Ghana. Je leert het land, de bevolking en de cultuur beter kennen. Nadien ga je 6 dagen echt op 'vrijwilliggerswerk'. Tijdens die dagen logeer je in een Ghanees gastgezin en ga je werken in een een weeshuis. Hier ga je kinderen verzorgen, help je hen met hun huiswerk, spelletjes met hen spelen en nog zoveel meer.

"Het geeft je vakantie net dat ietsje meer. Een ding is zeker: deze ervaring neem je de rest van je leven mee" aldus Jongerentravel zelf.

donderdag 20 maart 2008

Verslag Redactievergadering 7

Aanwezig: Sarah, Julie, Shana, Annelie & Kim
Afwezig: Nicki (ziek)

Agendapunten:
  • Er kan pas vanaf 11 april contact worden opgenomen met het Pito aangezien Mark Segers momenteel in Senegal zit en dan pas terugkeert.
  • Kim heeft een interview gepland met één van de getrouwde koppels uit Senegal
  • Kim heeft een mail verstuurd naar de djembé om een les te mogen bijwonen
  • We zullen voor het magazine djembé en sabar samen bespreken
  • Er moet nagedacht worden over ideeën in verband met het vluchtelingencentrum
  • Julie heeft een interview geregeld met ontwikkelingshelpster Griet tijdens de tweede week van de paasvakantie
  • Annelie gaat tijdens de paasvakantie een interview houden met iemand van de Ghana Friendship Union Turnhout. Er zijn ook veel activiteiten die zij organiseren en ook daar zal ze achter horen.

Kora Jazz Trio

Kora Jazz Trio is een muzikale band met spelers uit West-Afrika. Zo heb je de senegalese pianist, Abdoulaye Diabaté. Die ook een van de meest gevraagde componisten is van zijn generatie. Daarnaast heb je Djeli Moussa Diawara die een zeer goede kora-speler en zanger is uit Guinee. Als laatste heb je ook nog Moussa Cissoko die meester-percussionist is. Hij wordt ook wel de Senegalese Peter Gabriel genoemd.
Dit trio brengt heerlijke beats uit de Afrikaanse traditie en de jazz.

Religies in West-Afrika

In Senegal en Mali is het grootste deel van de bevolking islamiet. In Senegal is dat zelfs 90%, de andere 10% zijn christenen en animisten (=traditionele natuurreligies). In Ghana heeft het Christendom de grootste aanhang (63%) gevolgd door de Islam (16%) en de traditionele Afrikaanse godsdiensten (26%). Het Christendom heeft in Ghana veel aanhang doordat het zuiden van Ghana veel invloed gehad heeft van de Europeanen in de 13e eeuw. Senegal is in de loop van de 18e eeuw definitief veroverd door de Islam.
In al deze landen is er wel vrijheid van godsdienst.

Sieraden in het oude West-Afrika

In het oude West-Afrika werden vooral bronzen juwelen gemaakt. Die werden aangevoerd vanuit het Middellandse Zeegebied via de karavaanroutes door de Sahara. Later werd brons over zee vervoerd door o.a. de Portugezen. De economische welvaart van de volkeren bepaalde in welke mate ze deze sieraden konden maken. Vooral de rijke volkeren zoals de Ashanti (Ghana), Fanti (Ghana), Fon (Benin) en andere Benin-stammen maakten sier- en gebruiksvoorwerpen uit brons. Daar ontstond dan ook de hofkunst. Voorwerpen werden hier gemaakt om de creativiteit te stimuleren.

Later nam aan het hof van het de Ashantehene, de keizer van het Ashanti-rijk, het goud de plaats in van het brons. Het gebruik van goud was zeer uitzonderlijk, want dat komt slechts in een paar andere stammen voor.

Tegenwoordig is het brons bijna overal verdwenen. Vermits het zijn status van kostbaar materiaal heeft verloren, is het ook minder interessant om te gebruiken. Alleen de Mossi’s uit Burkina Faso, die de kunst van het gieten van het brons hebben overgenomen, maken nog sieraden met een zekere originaliteit.

Senegalese gastronomie

Wist je dat het nationaal gerecht van Senegal De Tiébou Diène is? Het is een gerecht dat bestaat uit rijst en vis. Allereerst moet de vis gedroogd worden. Vervolgens wordt hij samen met uien in olie gebraden om tenslotte te sudderen in een tomatensaus met groenten. Wat de rijst betreft... daarvoor gebruikt men gebroken rijst in plaats van lange rijst die gekookt moet worden in het kookvocht van het gerecht.

Een ander typisch Senegalees gerecht is Yassa. Dit gerecht kan je trouwens uitproberen in Mata Mata & Pili Pili in Antwerpen. Je kan het bereiden met kip, vis of schapenvlees. Deze worden een ganse nacht gemarineerd in een mengeling van citroensap, uiringen en pigment. De volgende dag moeten ze samen met de marinade op houtskool sudderen. Yassa wordt gegeten met witte rijst.

Een echte aanrader is dan weer de gevulde harder à la Louisienne. Een vette ontgrate vis wordt ontveld. Dat vel houdt men nog even bij. Het vlees van de vis wordt fijngedrukt en daarna wordt hij gemengd met verschillende kruiden. Vervolgens plaatst men hem opnieuw in het vel en wordt hij dichtgenaaid. Het lekkerst is de vis op te dienen met groenten en de saus van het kookvocht.

Groenten en deegwaren op basis van aardnoten die gaargekookt worden met een ragout van schapenvlees of kip. Dat noemen we De Mafé. Ter afwerking wordt het gerecht gekruid met typische Afrikaanse kruiden.

Enkele typisch Senegalese vruchten zijn dan weer mango's, corossol, dat zijn zuurzakken, en guaves.

Heerlijke Senegalese dranken vind je terug onder de naam FLAG-bier, gerstebier, palmwijn, kinkeliba of je vraagt gewoon achter muntthee, cocktails op basis van bissap en dranken met gember of meloen.

Mata Mata Pili Pili (Dikke en dunne)

Als je afrikaans wilt eten dan is Mata Mata Pili Pili zeker de moeite waard. Heel veel rare smaken moet je niet echt verwachten. Het eten blijft normaal, geen zebra of slang dus.
Bij het aperitiefje krijg je lekker brood met een slaatje dat je mond letterlijk in vuur en vlam zet. Al een geluk waarschuwt de ober je.

Het eten was in het algemeen zowel zeer fijn als lekker klaargemaakt. En de presentatie mocht er ook best zijn. Zo werd de vis in een groot blad sla gelegd wat er best aantrekkelijk uitzag. Dat heb ik persoonlijk niet kunnen proeven maar het werd bevestigd door collega-journalist in spe Shana Bogaerts. Wat ook een aanrader is, zijn de scampi's in cocossaus. Dat is een voorgerecht afkomstig van Ivoorkust. Zeer lekker maar je moet natuurlijk wel cocossmaak lusten.

Een hoofdgerecht van Senegal is Yassa. Dat bestaat uit kip met ajuin en citroensaus samen met rijst. Zeer lekker. Als dessert heb je de klassieke ijscoups die dus niets afrikaans zijn maar daarnaast heb je ook een gefambeerde banaan in batida del coco met een bolletje vanilla. Persoonlijk vond ik dit een zeer waardige afsluiter.

Een minpunt is dat de gerechten niet zo groot zijn en drie gangen dus echt wel noodzakelijk zijn. Dan nog ga je niet zeker met een rond buikje naar buiten. Al vullen de m&m's bij de rekening wel een deel van het overblijvend gaatje in de buik.

Bloeddiamant

De bloeddiamant is afkomstig uit conflictgebieden in Afrika. Bloeddiamant is illegaal en wordt niet langs officiële weg verkocht maar wel op de zwarte markt. Met de opbrengst van de bloeddiamant worden rebellenlegers in de gebieden gefinancieerd.

Het Antwerp World Diamond Centre (ACWD) of de Hoge Raad voor Diamant doet er alles aan om het binnenkomen van bloeddiamant te voorkomen. Om dit tewerk te stellen hanteren ze het zogenaamde Kimberley certificaat. De invoer en de uitvoer van ruwe diamant is enkel toegestaan wanneer ze vergezeld zijn van een geldig Kimberley Process Certificaat. Zonder bewijs dat de diamant legaal is, komt ze dus niet binnen.

In januari 2007 kwam de film 'Blood Diamond' uit die gaat over de handel in en de strijd tegen bloeddiamanten. Het ACWD betreurt dat de film een totaal vertekend beeld neerzet van de diamantsector. In de film zou namelijk veel te weinig aandacht worden besteed aan de strikte maatregelen die in de sector gelden. De sector nodigde daarom het hoofdpersonage Leonardo DiCaprio uit om zelf een kijkje te komen in het Antwerp World Diamond Centre.

zondag 16 maart 2008

Verslag Redactievergadering 6

Aanwezig: Sarah, Julie, Nicki, Shana, Annelie & Kim
Afwezig: /

Agendapunten:
  • De verschillende thema's waarover we een interview kunnen doen, werden voorlopig verdeeld. Zodat iedereen zeker één interview gedaan heeft tegen de deadline op 7 april:
- Interview met Sugar Jackson (west-afrikaanse bokser) : Annelie
- Interview met 3 getrouwde koppels: 1 voor Kim, 2 voor Nicki of eventueel een van de 2 laatste voor Sarah. 
- Asielcentrum: interview met vluchteling & algemene informatie i.v.m. Asielcentrum (Fedasil: Kapellen): Shana. 
- Ontwikkelingshulp: interview met Griet (meisje dat ontwikkelingshulp deed in West-Afrika): Julie -> human intrest interview
- Voetballers van West-Afrika: Sarah, interview met voetballer van Beerschot.
- Ghana Friendship Union: interview door Annelie indien mogelijk
- School “Pitto”: eventueel interview door Shana, anders wordt er een recensie of een artikel over geschreven. 
- eventueel interview met de man die afrikaanse workshop doet met 20 kinderen (nog niet verdeeld)
- er is al reeds één interview afgenomen door Julie met de sabarmeester El Hadji.
  • Er werden enkele ideeën geformuleerd over wat te doen met de reeds verzamelde informatie:
- Sabar: interview wordt verwerkt in een artikel
- Dans: fotoreportage, eventueel met een klein artikel of recensie
- 14 maart gaan we eten in een afrikaans restaurant. Hier wordt een artikel of een recensie over geschreven.
  • Ideeën die nog uitgewerkt moeten worden:
- Bellen naar FedAsil. Shana heeft reeds naar FedAsil gebeld maar men vond onze vraag te breed. Dus moeten we de vraag specifiëren en opnieuw bellen. 
- Opnieuw bellen naar ploeg Beerschot. Sarah heeft reeds gebeld maar kreeg enkel een speler van Kameroen te pakken, terwijl er drie van Ghana spelen.
- Bellen voor djembéles
- Bellen naar Ghana Friendship Union. Annelie belde naar Ghana Friendship Union maar zonder succes want de man die we nodig hadden was niet aanwezig.
- Bellen naar school 'Pitto'
  • Nieuwe ideeën:
- Recensie schrijven van een afrikaanse CD en/of film. Eventueel van de film 'Blood Diamond' als we het idee van bloeddiamanten niet verder uitwerken. In Ghana is een embargo geweest i.v.m. bloeddiamant en hierover kunnen we ofwel een artikel schrijven en/of een interview. 
- eventueel Afrikaanse kooklessen bijwonen
- of zelf een Afrikaanse avond organiseren en Afrikaanse gerechten maken
  • Om alles een beetje op orde te krijgen, maakten we concrete afspraken:
- tegen 19 maart heeft iedereen vragen voor zijn interview voorbereid zodat we deze kunnen bespreken.
- tegen 17 maart selecteert iedereen die foto's genomen heeft al een deel van zijn foto's. De mooiste worden gekozen voor de fotoreportage van het Afrikaans dansen.
- we besloten zelf een afrikaanse avond te houden op 11 april (datum voorlopig) en afrikaanse gerechten te maken.   

Héérlijk ...

Mata Mata Pilli Pilli (Dikke en Dunne) is zeker een aanrader. Een menukaart voor ieders wat wil.
Lekkere voorgerechten zoals vissoep, scampi’s, gekruide kippenboutjes wisten onze lege magen te vullen.
Nadien, een hoofdmenu om "u" tegen te zeggen. Het was genieten én smullen van de kip met sappige kokos bedekt met een zacht kerriesausje, lamsvlees, visgerecht of een vegetarische groenteschotel.

En geef toe, wat is op restaurant gaan zonder een dessert? Een héérlijke ijscoupe, fruitsalade of banane flambé met kokos kon iedereen verleiden. In een eenvoudig maar mooi gedecoreerde ruimte brachten we onze avond gezellig door in de Hoogstraat in Antwerpen.

Enkele leuke citaten:

“ Ik sta echt in vuur en vlam”
“ Wow, is het al zo laat?”
“ Witte of rode wijn?”
“ Lekker éh!”
“ Toiletpapier is op”
“ Durf jij dat vragen?”
" Het was leuk, gezellig, grappig én lekker, ‘t was af!"
“Dat moeten we meer doen, niet?”

vrijdag 14 maart 2008

Mata Mata & Pili Pili

Ongeduldig stonden we om vijf voor zes te wachten tot de deuren van Mata Mata & Pili Pili zouden opengaan. 'Ongeduldig' omdat we benieuwd waren naar wat er ons voorgeschoteld zou worden. We hadden ons immers al voorbereid op het ergste: een menu vol zebra, krokodil en slang! Gelukkig kon de realiteit ons bekoren. Het menu bestond uit allerlei gerechten met curry, kokos en banaan. Ikzelf bestelde een groentecurry met okra. En ik proefde dat het goed was! En dat was ook wel nodig na een 'bom' van een aperitief. Bij het aperitief hadden we namelijk broodjes gekregen met een uiterst pikant sausje. We waren gewaarschuwd door de ober, maar toch kon geen een van ons allen het laten het goedje te proeven. Het resultaat mocht er ook wezen: een hysterisch naar water snakkende tafel in Mata Mata & Pili Pili...

Maar zoals ik al zei hebben het hoofdgerecht en vooral het dessert dat vurige begin goedgemaakt. En dat dessert was voor mij een coupe Brésilienne, maar ook de Dame Blanche en de Banane Flambé werden gesmaakt.

swingen op de afrikaanse vibes

De afrikaanse dans is ons zeer goed bevallen. We hebben het dan wel niet zelf mogen doen maar het kijken is zeker ook de moeite waard. Je lacht gegarandeerd.
Kan je u niets voorstellen bij Afrikaanse dans, kijk dan eens naar het volgende filmpjes. Luisteren is ook belangrijk!


Hier zie je een stukje van de dans. (Het waren lessen voor beginners)


Armste landen zwaarst getroffen door stijgende voedselprijzen

De voedselprijzen worden steeds duurder. De internationale tarweprijzen stegen het laatste jaar met 83% waardoor het een belangrijke bedreiging wordt voor het overleven van de armste bevolkingslagen uit ontwikkelingslanden. Dat zegt FAO, de Food and Agriculture Organisation. De voedselcrisis bedreigt volgens hen 36 landen waarvan 21 op het Afrikaanse continent.

Deze crisis heeft ook gevolgen voor het World Food Programme, want door het steeds duurder wordende voedsel kunnen ze minder voedsel kopen met hun budget en dus ook minder mensen helpen. Het WFP betreurt dat ze minder mensen kunnen helpen in tijd van nood. In gebieden waar er voordien geen voedseltekort was, dreigt men nu ook met een tekort wat te wijten is aan het feit dat mensen hun voedsel niet meer kunnen betalen.

Het Internationaal Fonds vraagt maatregelen op korte termijn zodat de armste landen de stijgende voedsel- en brandstofprijzen kunnen counteren. Het IMF wil nu leningen beschikbaar stellen om de stijgende levenskosten te compenseren.

Africa Works

Zanger Youssou N'Dour en Benetton hebben de handen in elkaar geslagen om kleine ondernemers in Senegal een duwtje in de rug te geven. Het positieve gevolg hiervan: een opvallende campagne en flashy t-shirst.

In Afrika is het lang niet makkelijk om op jezelf een succesvol bedrijfje uit de grond te stampen. Ook al heb je dan nog zo'n geweldig business-idee op zak, zonder centen kan jen iets beginnen. Lenen bij grote banken is ook al geen optie want daarvoor ben je op dat moment nog niet beduidend genoeg. Ook al is het benodigde startkapitaal lang niet zo hoog - slechts enkele honderden dollars - toch krijg je ze niet bij elkaar. Nog veel te vaak botst men, en dan vooral vrouwen, in Afrika tegen dat probleem.

Maar de oplossing is nabij: micro-kredieten. Dat zijn kleine leningen voor kleine ondernemingen en net daarover gaat Benettons 'Africa Works' campagne.

Nu kan je misschien denken: en wat heb ik daar mee te maken? Wel, stap binnenkort maar eens binnen bij Benetton en je zal meteen de leuke 'Africa works' t-shirts zien liggen. Je vindt ze in verschillende kleuren en prints en voor €149.95 zijn ze van jou.

Het doel: voor jou een leuke t-shirt én voor het 'Africa works' project van Benetton financiele steun.

Je ziet het, soms is het helemaal niet zo moeilijk om iets voor het goede doel te doen!

donderdag 13 maart 2008

West-Afrikaanse tips om mannen te verleiden

Wil je weten hoe vrouwen uit West-Afrika een man aan de haak slaan? Lees dan hun methode.

In West-Afrika is het niet voldoende om een mooi figuurtje te hebben. Daarom gebruiken vrouwen ook verschillende verleidingstrucs. Zeer bekend en gegeerd zijn de Thiouraye of encens, een kruidige wierrook die een lekkere geur geeft aan je kamer, geesten verdrijft en je minnaar op hol doet slaan. Een andere methode is de “BinBin”, klingelende kralen die je om je middel draagt, maar hetzelfde doel nastreven.
Ben je meer voor lingerie? Dan is de petit pagne misschien iets voor jou. Alleen een kort onderrokje in allerlei kleuren en met details zoals kant, kraaltjes en spiegeltjes moet ervoor zorgen dat je de man van jouw dromen versiert.

Mode uit West-Afrika

Pagnes en Boubous

Zo heten de opvallende en typische kledingstukken die in West-Afrika vaak worden gedragen. Het eerste alleen door vrouwen, het tweede door zowel man als vrouw.
De pagne is een enkellange omslagrok die door bijna alle West-Afrikaanse vrouwen wordt gedragen. Ook hier is kledij echter aan modetrends onderhevig. Een outfit (pagne, top en foulard) wordt steeds uit dezelfde stof gemaakt. Het gebruik van nieuwe stoffen, verschillende kleuren en afwerkdetails zoals linten zorgt daarom voor een vernieuwend modebeeld.
Daarnaast is er de meest in het oog springende kledij: de Grand Boubou. Het is een islamitisch kledingstuk dat als bovenstuk dient en helemaal tot op de grond valt. Daaronder wordt door de vrouwen een pagne en door mannen een wijde broek gedragen.
Deze laatste wordt door zowel jong als oud gedragen en op feestelijke gelegenheden krijg je verschillende met borduursels versierde creaties te zien.

Foto’s volgen nog

woensdag 12 maart 2008

Simulaghamé - ODiarrééh

Het West-Afrikaans dansen bevalt ons!
Echt getrommel, vrolijk ritmisch handgeklap, typische Afrikaanse bewegingen én een ongelofelijk-spontane senegalese leraar zorgden deze avond voor heel wat kippevel-momenten. Een leuke groep meiden zien shaken op live getrommel. We kunnen u garanderen, héérlijk al om er gewoon naar te kijken (lees: jaloers staren) maar ook gewoon erg verleidelijk om hartstochtelijk mee te gaan dansen.

Door de benen, handen op de knieën, het hoofd op het ritme van de ene naar de andere kant schudden én gewoon nazingen wat er in het Senegalees gezongen (gebrabbeld) wordt ~ “OoDiarreeh, Simulghamé” ~ moet toch geweldig zijn?! Het klonk in ieder geval heel mooi zo samen.

1 ding is zeker: ‘o, dat wil ik ook kunnen” is de standaardzin van ons allemaal op zo’n avond. Volgend jaar staan wij daar ook alles te geven, alle ledematen los te shaken. Fantastisch toch. Laat het ritme ons lichaam maar leiden
Leuke avond dames en ge weet het hé: Simulaghamééé!

zondag 9 maart 2008

Lonely, i'm so lonely ...

Aliaune Damala Bouga Time Puru Nacka Lu Lu Lu Badara Akon Thiam, of beter bekend onder de naam AKON werd geboren in Senegal op 18 oktober 1981. Later verhuisde hij met zijn familie naar Amerika. Bekend om zijn liedjes Lonely, Smack that en de Ghetto Remix, die wekenlang in de hitparade stonden genoteerd, werd Akon ook hier in België bekend.

vrijdag 7 maart 2008

Voodoo

Veel mensen hebben al gehoord van voodoo. Maar wat is dat nu eigenlijk?

Voodoo is van oorsprong een west-afrikaanse religie. De slaven hebben in de loop van de eeuwen hun religie verspreid naar andere werelddelen. In voodoo staat het geloof in een schepper (bijgestaan door goden, godinnen, geesten en voorouders) centraal. 

De voodoo-cultuur kent geen ongelukken, ze gelooft dat elke gebeurtenis op zichzelf staat. Het universum is één geheel waarin alles in verband staat met elkaar. De religie gelooft dat God zich manifesteert in geesten van overleden voorouders die zowel goed als kwaad kunnen doen. Voodoo-aanhangers vereren hun Goden in ceremonies die gepaard gaan met zang, dans, getrommel, gebeden en het offeren van dieren. 

De religie kent verschillende Goden die Laos worden genoemd en die macht hebben over de gezondheid, natuur, rijkdom en het welvaren van de mens. 
De slang speelt in de voodoo-cultuur een belangrijke rol. De hoge priester en priesteres worden Papa en Maman genoemd en brengen de serpentkracht ter uitvoering.

Money, money... money!

Wist je dat de munt die gehanteerd wordt in de 8 West-Afrikaanse landen; Senegal, Mali, Ivoorkust, Burkina Faso, Niger, Togo, Benin en Guinee Bissau; de franc CFA is? 

De munt die geïntroduceerd werd in West-Afrika in 1945 was bedoeld om de kolonies van een stabiele valuta te voorzien. Het werd de franc, die rechtstreeks gekoppeld was aan de Franse franc. Door de introductie van de Euro staat de hele Europese gemeenschap garant voor de stabiliteit van de CFA. Eén Euro is momenteel 656 franc CFA waard. 

Andere landen in West-Afrika hebben hun eigen geld o.a. Ghana de cedi en Gambia de dalassi.

donderdag 6 maart 2008

Origo vzw

Enkele jaren geleden trok de Origo vzw naar West-Afrika en nu zijn ze er niet meer weg te slaan.

Bij Origo kan je terecht voor diareportages, stageplaatsen, contacten met verschillende etnische groepen in West-Afrika, het organiseren van projecten, ...

Een van de projecten die Origo al realiseerde is een waterproject in onder andere Mali. Hierin werden zij bijgestaan door de Koning Boudewijnstichting.

Naast projecten worden er ook reizen georganiseerd. Zo worden alle reizen naar Burkina Faso vanuit België georganiseerd met de bemiddeling van Origo.

Armoede in West-Afrika

De meeste landen van West-Afrika behoren tot de top 20 van de armste landen in de wereld. 70 tot 80% van de plattenlandsbevolking leeft beneden de armoede grens.
Ondanks het feit dat 80% van de bevolking afhankelijk is van landbouw en veeteelt, maakt droogte en oneerlijke handelsregels het leven van de boeren onmogelijk. Vele moeten ander werk zoeken om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. Daarboven is nog eens 70% van de mensen in de meeste landen van West-Afrika analfabeet.

Oxfam Novib werkt in West-afrika. Zij zetten zich vooral in voor voedsel en inkomenszekerheid, basisonderwijs en sociale en politieke participatie.

En dan nu... Chocola!


De vrouwen onder ons zullen mij zonder twijfel gelijk geven: een stuk chocola op tijd en stond, smaakt hemels in de mond!

Chocolade wordt van de cacaoboon gemaakt en de wetenschappelijke naam van deze boon is Theobroma Cacao wat "voedsel van de goden" betekent. Over een complimentje gesproken!

Maar wat nog belangrijker is, is het feit dat de beste cacaobonen uit West-Afrika, Java, Brazilië en Ecuador komen. En aangezien de Belgische chocolade-industrie al sinds 1910 beschouwd wordt als één van de beste ter wereld, hebben we hier meteen onze link met ons landje.


Smakelijk!

Jongeren voor Jongeren

De Vrije Basisschool Sint-Catharina en de Provinciale Middenschool doen mee aan het project 'Jongeren voor Jongeren'. Deze organisatie wil de leefstomstandigheden van de jongeren in Senegal verbeteren. Momenteel steunen 33 dorpscholen en drie middelbare scholen het project. Hierdoor kunnen tot nu toe al 20.000 jongeren in West-Afrika geholpen worden. De kleuters en de leerlingen zullen de inzet, op het einde van het schooljaar kenbaar maken met grote tentoonstellingen, muziek en dans.

Binnenkort nemen wij contact op met één van de scholen die meedoen aan het project.
Verdere informatie volgt later.

Parijs Dakar 2009

Parijs Dakar, de bekende race rally begint en eindigt nu in Buenos Aires in plaats van in Dakar (de hoofdstad van Senegal). De rally gaat dit jaar door Chili en Argentinië en gaat jammer genoeg niet meer door west-afrika. Dat hebben de organisatoren beslist vanwege de terreurdreiging. Bekende racers o.a. de winnaar van vorig jaar Hans Stacey en Chris Leyds die zeven keer de echte Parijs Dakar reed, vinden dat spijtig. "Dakar is pure emotie en dan zeg ik dat ik het jammer vind dat hij niet door Afrika gaat. De sfeer daar is zo bijzonder. Ik ken Zuid-Amerika niet, dus valt er in dit stadium moeilijk over te oordelen" zei Leyds. De race zal op 3 januari beginnen en eindigt op 18 januari.

Pinda's en Patatten

Pinda's voor Senegal, patatten voor Vlaanderen.

Dat is de naam van de site die is gemaakt door enkele jongeren van PITO Stabroek. Zij werken mee aan projecten van Jongeren voor Jongeren die enkele scholen in het Senegalese Passy en Kaolack steunen.
Op de site staat niet alleen informatie over hun projecten. Je kan er ook de Senegalese cultuur en gewoonten leren kennen. Interessant weetje, elk onderwerp van schrijvers tot gerechten wordt vergeleken met de Belgische equivalent.
Ben je benieuwd hoe groot jouw Senegalese kennis is? Dan kan dat via de quiz!
Meer weten? http://www.pienternet.be/senegal/index.html

woensdag 5 maart 2008

Verslag Redactievergadering 5

Verslag 5

Aanwezig: Kim, Annelie, Nicki, Julie, Sarah, Shana.
Afwezig: /

Agendapunten:

  • We gaan een mail sturen naar Barbara Porteman (zuiderpershuis). Zij kan ons informatie geven over de pers in West-Afrika.
  • Verenigingen selecteren uit het boekje multiculturele verenigingen. Eventueel mail sturen naar interessante verenigingen.
  • Sarah gaat bellen Mata Mata Pili Pili om te reserveren op vrijdag 14 maart (18u00)
  • Op 8 maart is er een feest in Carte Blanche. Dat kan goed zijn om contacten te leggen. Ook zal er een voorstelling gedaan worden over Sabar, wat interessant kan zijn voor ons magazine.
  • Griet heeft een half jaar in Ghana gezeten. Zij zou met ons een interview willen doen en kan ons ook verdere informatie geven over ontwikkelingshulp.
  • We gaan meer informatie zoeken over de school in Stabroek Pito. Zij hebben projecten in Senegal.
  • Informatie zoeken over asielcentrum ‘Fedasil’ (in Ekeren, Kapellen,…) ‘Zijn hier West-Afrikaanse vluchtelingen?’
  • Meneer Frateur vertelde ons over Nana Danquah. Hij komt van Ghana en geeft workshops, maakt masker, … met groepen kinderen. We moeten nog afwachten of we hem kunnen contacteren.
  • We gaan eens kijken naar CD’s van West-Afrika.

    Ons ijk-persoon:
    Lore is 20 jaar en zit in het tweede jaar Kunstgeschiedenis. Ze weegt 59.2 kg en is 1m68 groot. Op 14 mei is ze twee jaar samen met haar vriend ‘Sander’. Lore is graag onder vrienden maar is ook gesteld op haar vrijheid. Ze werkt goed in groep, maar kan evengoed zelfstandig werken. Lore is heel avontuurlijk en het liefst zou ze heel de tijd rondtrekken. Lore droomt en leest graag over verre reizen. Na haar studies wil ze 1 jaar lang rondreizen. Ze is vooral geboeid in de cultuur van de derde wereldlanden.
    Lore is stoer én sportief gekleed. Ze hecht geen belang aan merken.
    Haar persoonlijkheid en meer specifieke details zullen nog worden aangevuld.
  • maandag 3 maart 2008

    Filmpje van de workshop Sabar

    In het volgende filmpje zie je sabarleraar El Hadji N'Diaye Rose en zijn leerlingen aan het werk:

    zaterdag 1 maart 2008

    Solo van El Hadji N'Diaye Rose

    Heb je er geen idee van hoe Sabar juist klinkt of weet je het maar al te goed en kan je er niet genoeg van krijgen? Dan kan je hier luisteren naar een solo van El Hadji N'Diaye Rose.