maandag 5 mei 2008

Stijgende voedselprijzen bedreigen Afrika


Het armste continent op aarde wordt bedreigd door de stijgende voedselprijzen. Doordat de prijzen met 40 procent gestegen zijn, kan het wereldwijde voedselprogramma van de VN niet meer alle landen van eten voorzien. De prijsstijging heeft serieuze gevolgen en niet alleen in Afrika.

De stijgende voedselprijzen bedreigen de voedselhulp in de ontwikkelingslanden. Dat zegt PAM, het wereldwijde voedselprogramma van de Verenigde Naties. Het programma had zijn budget voor 2008 reeds opgemaakt nl. 2,9 miljard dollar om 73 miljoen mensen van eten te voorzien. Maar dat was zonder de stijgende voedselprijzen gerekend. De prijs van het meest noodzakelijke voedsel, zoals graan, en ook dat van petroleum steeg maar liefst met 40 procent. PAM vraagt nu aan de internationale gemeenschap, verschillende landen en bedrijven geld om deze crisis te overbruggen. Hiervoor heeft het in totaal 3,4 miljard dollar nodig. 

PAM heeft dus 500 miljoen dollar extra nodig om mensen in ontwikkelingslanden even goed als de vorige jaren te voorzien van voedsel. In afwachting daarvan gebruikt het programma van de Verenigde Naties nu al zijn voorraden. Dat is sneller dan verwacht en daardoor zal tegen begin juli de voorraad volledig uitgeput zijn. 

De prijsstijging van voedingswaren heeft nu al serieuze gevolgen. De ondervoeding in ontwikkelingslanden stijgt en mensen kunnen de meest noodzakelijke levensmiddelen bijna niet meer betalen. In Burkina Faso, Kameroen, Senegal en Marokko heeft de hongersnood al geleid tot opstanden en sociale problemen.  

Niet alleen Afrika en andere ontwikkelingslanden lijden onder de stijgende voedselprijzen maar ook landen die anders niet te kampen hebben met hongersnood zoals Indonesie, Jemen en Mexico. 
In tegenstelling tot de armste landen stijgt de vraag naar voedsel in de landen in ontwikkeling zoals China, India en Brasilië. Deze consumeren meer en meer vlees en graan. 

Het programma van de Verenigde Naties probeert de uitgaven te reduceren door goedkopere granen te gebruiken en hun transportuitgaven te verminderen. “Maar zo kunnen we niet blijven doorgaan als de prijzen niet stoppen met stijgen”, stelt PAM. Een oplossing voor het probleem moet er dus zo snel mogelijk komen!

Geen opmerkingen: