donderdag 21 februari 2008

Dé trommel van Senegal


De Sabar is de koninklijke trommel van Senegal. Het is een traditionele trommel uit het gebied van de Wolof, Lébou en Sévères, wat nu het tegenwoordige Senegal is. De trommel lijkt op de djembé maar is langer en smaller.

De Sabar bestaat uit een familie van houte trommels die elk hun eigen functie hebben binnen het ensemble.
  • Zo heb je de M'bung M'bung. Deze trommel is het belangrijkste voor het spelen van de basritmes. Het is de kleinste van de soort en is de eerste trommel waarop een beginner leert spelen.

  • Dan heb je de N'der. Dit is de leiderfiguur van de familie. Hij bepaalt wat er gespeeld wordt.

  • Daarnaast heb je de Lambe. Dit is de bastrommel en geeft de laagste toon weer. Deze trommel wordt beschouwd als de grootvader van alle sabartrommels.

  • De Talmbat geeft de hoogste tonen in het ensemble.

  • De Choll is een vorm tussen de Lambe en de Talmbat. Afhankelijk van de spanning van het vel wisselt men tussen beide vormen.

  • Verder heb je de Gorang Yeguel. Dit is de grootste en modernste van het gezelschap. De trommel wordt ook zeer hoog opgespannen waardoor het de ultieme solotrommel is.
De Sabar wordt gemaakt van dimbahout en wordt op een ingenieuze manier bespannen met geitenvel. Het in elkaar zetten van de onderdelen wordt gedaan door de Griots. Dit zijn dichters, lofzangers of muzikanten in het West-Afrikaans.

Men bespeelt de Sabar met de hand en een galan, een dunne lange stok. Doudou N'diaye Rose is de meest bekende Sabarspeler van het moment. Hij stamt af van een oude griotfamilie. Verder is hij ook de componist van de nationale hymne van Senegal. Doudou heeft een groot gezin met 38 kinderen. Hij heeft ze allemaal opgeleid als percussionisten. Het is dus één muzikale familie in hart en ziel.


Wil je kennis maken met de koninklijke trommel van Senegal. Dan kan je terecht bij Carte Blanche waar El Hadji N'Diaye Rose, de zoon van dé meesterdrummer een workshop geeft. Laat het ritme je leven leiden.

Geen opmerkingen: