woensdag 27 februari 2008

Ride4Life 2008

Op 8 maart vindt de tweede editie van Ride4Life plaats in Healthcity. Het grote succes van het vorige evenement bracht een 3000-tal fietsers op de been, waardoor de organisatoren besloten om dit jaarlijks te herhalen. Zaterdag zullen heel wat sportievelingen trappen voor waterpompen in Burkina Faso. Peter en meter van dit evenement zijn Johan Museeuw en Elodie Quedraogo. Ook Eddy Merckx, Roger de Vlaeminck, Freddy Maertens, het Sunweb Projob Cycling Team, de Antwerp Diamond Giants en heel wat andere sporters nemen deel.
Wil je zelf graag fietsen? Dan kan je je inschrijven via http://www.ride4life.be

Soiréé Carte Blanche

Zaterdagavond 8 maart is het een feestje in Carte Blanche. Deze organiseren al 14 jaar dans, zang- en percussie curssusen, animaties en vormingsinitiatieven in het teken van ontmoeting en solidariteit. Op 8 maart organiseren zij een Soiréé. Het wordt swingen geblazen met Dj K (Couleur D'anvers) en er zal ook een performance zijn van Doudou N'Daiye Rose Junior en percussionisten Sabar percussie en dans. Daarnaast heb je ook nog een cocktailbar, een lounge room met hapjes en een akoestisch concert van Flavi de Souza( gitaar en zang met een Braziliaans repertoire).

Een cultureel feestje is dus zeker gegarandeert.

Verslag redactievergadering 4

27 februari 2008

Aanwezig: Annelie, Julie, Kim, Nicki, Sarah, Shana
Afwezig: /

Agendapunten redactievergadering 3 goedgekeurd, maar:

- De Ghana-jongeren uit de school van de broer van Annelie zitten helaas niet meer daar op school

Agendapunten:

  • Sabar:
    - Gisteren zijn we met zen allen een sabarles gaan bijwonen. We trokken foto’s en Julie deed een interview. De impressie hiervan wordt op de blog gezet
    - We gaan bellen naar Ndiaga Mbenge, een bespeler van alle Afrikaanse trommels
    - Donderdag 28 februari 2008 gaan we naar het Zuiderpershuis. Dat werd ons aangeraden omdat het een multicultureel centrum is

  • Idee:
    3 West-Afrikaanse talenten:
    - Shana gaat Sugar Jackson proberen te contacteren d.m.v. mail
    - Shana gaat naar een voetbaltraining gaan in Deurne, daar gaat ze een voetballer uit Ghana vragen om een interview

  • Informatie:
    - Een collega van Timo, de vriend van Kim, is getrouwd met een Senegalese vrouw. Kim gaat haar vragen of ze nog contacten heeft uit die streek
    - Een meisje dat we ontmoet hebben op de sabar-avond gisteren zal Julie terugbellen. Zij heeft een vriendin met een vriendje uit Guinee.
    - Annelie gaat bellen naar de Ghana Friendship Union Turnhout voor meer informatie over integratie van Ghanezen in Turnhout/België. Ook andere informatie over zaken die ze doen hier in België. Ook zal ze vragen of ze een interview met iemand van hen kan doen voor nog meer informatie
    - Sarah heeft morgenavond een interview met iemand van Sunugaal

  • Typische West-Afrikaanse voeding:
    - Donderdag 28 februari 2008 gaan we de houders een Ghanese snackbar en winkel interviewen over de typische gerechten en producten. Ook hopen we nog meer contacten te kunnen leggen via hen
    à Annelie typt de vragen en de vertaling in het Engels en Frans uit
    - We moeten een van de dagen een datum vastleggen om in Mata Mata & Pili Pili te gaan eten om zo meer kennis te maken met de West-Afrikaanse gerechten. Waarschijnlijk zal dit op een avond na school plaatsvinden. Er moet eventueel nog gereserveerd worden ook eens de datum is afgesproken

  • Onderwijs:
    - Sarah heeft informatie gevonden over leerlingen uit Pito uit Stabroek, die scholen in Senegal gaan steunen. Zij hebben ook een website met een Senegalquiz en vele links i.v.m. hun voeding

  • West-Afrikaans dansen:
    - Dit zou waarschijnlijk doorgaan op woensdag 12 maart 2008 in Mortsel. Kim gaat hiervoor bellen

  • Djembe:
    - Kim gaat horen of er in Mortsel ook Djembelessen gegeven worden

  • dinsdag 26 februari 2008

    Impressie workshop sabar


    Dinsdagavond (26/2) gingen we een kijkje nemen tijdens een sabar-les in het Oude Badhuis te Antwerpen. In eerste instantie dachten we dat het alleen bij kijken ging blijven omdat de leraar, Julie aan de telefoon zei dat we enkel het laatste kwartier binnen mochten. De leerlingen waren ook al te gevorderd en daarom was het onmogelijk om alles nog eens uit te leggen aan beginnelingen tijdens hun les. 
    Toen we het Oude Badhuis binnen stapten, begaven we ons naar de kelder waar de 'sabarklas' doorging. Opzich al vrij ongewoon. Eerst liepen we de verkeerde klas binnen. Daar ging ook een andere soort 'trommelles' door waardoor het een tijdje duurde vooraleer we door hadden dat we verkeerd zaten. Uiteindelijk vonden we het juiste, verborgen lokaaltje. De met rode gordijnen en spinnenwebben bekleedde ruimte zag er eigenlijk nog wel heel gezellig uit. In het midden zaten de sabar-leerlingen en hun leraar in een kringetje. Het getrommel van hun instrumenten vulde de hele zaal, wat de warme afrikaanse sfeer compleet maakte. 
    De sabarmeester heette ons welkom en vroeg ons in de kring te gaan zitten. Hij leerde ons uiteindelijk de 'basics' van sabar. 

    Ik vond het in ieder geval een hele fijne avond en zeker voor herhaling vatbaar. Een unieke ervaring!

    Info Ghana Friendship Union Turnhout

    Vandaag zou ik een mail sturen naar de Ghana Friendship Union Turnhout. Helaas ben ik tot de vaststelling gekomen dat zij geen mailadres hebben. Nu is het te laat om nog te bellen, maar dat zal dan iets voor morgen zijn.

    Ik ben van plan hen te vragen wat er in België/Turnhout allemaal te doen is voor of met Ghanezen.

    maandag 25 februari 2008

    Afrika Cup 2008

    Op 20 januari begon de Africa Cup 2008 in Ghana. De vier speelsteden waren de hoofstad Accra, Sekondi, Kumasi en Tamale.

    Egypte heeft zichzelf opgevolgd als winnaar van de Africa Cup. De ploeg van Anderlechtspeler Ahmed Hassan won de finale met 1-0 van Kameroen. Het is de zesde keer dat Egypte de Africa Cup wint.


    Verdeling van de groepen

    Groep A: Ghana, Namibië, Guinee en Marokko
    Groep B: Nigeria, Benin, Mali en Ivoorkust
    Groep C: Egypte, Soedan, Zambia en Kameroen
    Groep D: Tunesië, Angola, Zuid-Afrika en Senegal

    Palmares

    1990 Algerije
    1992 Ivoorkust
    1994 Nigeria
    1996 Zuid-Afrika
    1998 Egypte
    2000 Kameroen
    2002 Kameroen
    2004 Tunesië
    2006 Egypte
    2008 Egypte

    zondag 24 februari 2008

    West-Afrikaanse voetballers


    Ik heb al enkele West-Afrikaanse voetballers (Ghana,Senegal, Mali) gevonden in Antwerpen.
    Zoals Shana zei bij Antwerp, maar daar speelt er maar één, Ransford Addo (Ghana). Bij GBA zijn er een paar: Gyan King Osei (Ghana), Owusu Daniel (Ghana) en Diop Serigne Mor (Senegal). Aan die laatste zouden we wel via via kunnen geraken, want mijn ouders kennen iemand die bij GBA speelt.
    Daarnaast spelen er ook nog een paar bij KSK Beveren maar die heb ik nog niet opgezocht. Die voeg ik hier later dan wel bij.

    Meir vertoeft in Afrikaanse sferen

    De Puma-winkel aan de Meir lag zaterdag even in Afrika. Er speelde Afrikaanse muziek en je kon videoprojecties bekijken. Daarnaast kon je ook je geluk testen bij het African Fetish Statue. Dat was een grote schoen, waarin je met een hamer nagels moest slaan om je toekomst te zien.
    's Middags had je tussen 14 en 16u de kans om een handtekening te krijgen van voetballers Mo Messoudi, Daniel Cruz, Saba Malki, Logan Bailly en Tom Soetaers. Na die handtekeningsessie traden er Afrikaanse percussionisten op en om 18u was er een party.

    vrijdag 22 februari 2008

    Aminatou

    Dat wordt de naam van ons West-Afrikaans magazine.
    Aminatou betekent in het Senegalees 'De wijze' of de 'wijsheid'.
    Als je niet kan wachten op het magazine om de wijsheid van West-Afrika op te snuiven, kan je nu al wat rondneuzen op onze blog.

    In ieder geval nog veel West-Afrikaans leesplezier.

    Sugar-Time


    Sugar Jackson, Europees kampioen boksen uit België, werd geboren in Ghana onder de naam Osei- Bonsu-Jackson. Later verhuisde hij met zijn vader naar Antwerpen (België). Hij is beginnen boksen toen hij 16 was en is nu een groot wereldtalent.

    Onlangs won hij in de Lotto Arena tegen de Fransman Brici Faradji, waardoor zijn derde Europese titel binnen is. Later op het jaar speelt Jackson tegen de Tjechische Jan Zevek. Ooit zal het voor hem tijd worden om voor de wereldtitel te gaan.

    Boxing : Osei Bonsu 'Sugar' Jackson (KO nr. 23)

    Een eventueel interview met hem valt nog aftewachten. Meer informatie volgt dus weldra.

    Uitstapje naar de “Antwerpse Afrikaanse buurt”

    Donderdag zijn we met ons zessen op zoek gegaan naar enkele Afrikaanse winkeltjes in de Stationsbuurt. Eerst leek dat nogal tegen te vallen, we vonden namelijk maar 1 Congolese winkel. Na ons beste Frans te hebben bovengehaald, kwamen we al vlug een kleine Ghanese supermarkt en restaurant op het spoor. Daar waren ze bereid ons te helpen, dus volgende week terug op pad voor de interviews.
    Daarnaast hebben we ook enkele ideeën kunnen halen uit posters op straat. Zo kwamen we te weten dat er binnenkort een baby wordt gedoopt en gaan we mogelijk een avondje uit in Ile Afrik.

    Enkele sfeerbeelden


    Nog enkele adressen die ook misschien eens een bezoekje waard zijn:

    Afro World
    Lange Beeldekensstraat 1
    2060 Antwerpen
    03-226 78 46
    Zondag gesloten

    Bantema Dwom Market (Afrikaanse voedingsmiddelen en cosmetica)
    Hollandstraat 46
    2060 Antwerpen
    03-297 80 88
    Woensdag gesloten

    King Solomon Trading (Afrikaanse voedingsmiddelen en cosmetica)
    Muizenstraat 20 – 22
    2060 Antwerpen
    03-226 20 15
    Zondag gesloten

    donderdag 21 februari 2008

    België in Ghana

    Nathallie Wallaert is een vrouw uit Blankenberge. Zij is in januari dit jaar voor zes maanden naar Ghana getrokken om aan kinderen les te geven. Spijtig genoeg is zij 'te' laat terug (over 6 maanden pas) om een interview met haar te doen over West-Afrika. Maar ik stel voor dat we via de vereniging waar ze werkt aan haar e-mailadres proberen te geraken en dat we haar mailen.
    Het lijkt me vooral interessant om meer te weten te komen hoe een belg zich voelt in West-Afrika. Maar het lijkt me ook heel leuk om met haar te mailen en zo een heel klein beetje rechtstreeks in contact te staan met Ghana.
    De lezers van onze blog kunnen dan alles meevolgen (meelezen) via de mailtjes die we naar Nathallie Wallaert zouden sturden.

    Wat denken jullie ?

    Dé trommel van Senegal


    De Sabar is de koninklijke trommel van Senegal. Het is een traditionele trommel uit het gebied van de Wolof, Lébou en Sévères, wat nu het tegenwoordige Senegal is. De trommel lijkt op de djembé maar is langer en smaller.

    De Sabar bestaat uit een familie van houte trommels die elk hun eigen functie hebben binnen het ensemble.
    • Zo heb je de M'bung M'bung. Deze trommel is het belangrijkste voor het spelen van de basritmes. Het is de kleinste van de soort en is de eerste trommel waarop een beginner leert spelen.

    • Dan heb je de N'der. Dit is de leiderfiguur van de familie. Hij bepaalt wat er gespeeld wordt.

    • Daarnaast heb je de Lambe. Dit is de bastrommel en geeft de laagste toon weer. Deze trommel wordt beschouwd als de grootvader van alle sabartrommels.

    • De Talmbat geeft de hoogste tonen in het ensemble.

    • De Choll is een vorm tussen de Lambe en de Talmbat. Afhankelijk van de spanning van het vel wisselt men tussen beide vormen.

    • Verder heb je de Gorang Yeguel. Dit is de grootste en modernste van het gezelschap. De trommel wordt ook zeer hoog opgespannen waardoor het de ultieme solotrommel is.
    De Sabar wordt gemaakt van dimbahout en wordt op een ingenieuze manier bespannen met geitenvel. Het in elkaar zetten van de onderdelen wordt gedaan door de Griots. Dit zijn dichters, lofzangers of muzikanten in het West-Afrikaans.

    Men bespeelt de Sabar met de hand en een galan, een dunne lange stok. Doudou N'diaye Rose is de meest bekende Sabarspeler van het moment. Hij stamt af van een oude griotfamilie. Verder is hij ook de componist van de nationale hymne van Senegal. Doudou heeft een groot gezin met 38 kinderen. Hij heeft ze allemaal opgeleid als percussionisten. Het is dus één muzikale familie in hart en ziel.


    Wil je kennis maken met de koninklijke trommel van Senegal. Dan kan je terecht bij Carte Blanche waar El Hadji N'Diaye Rose, de zoon van dé meesterdrummer een workshop geeft. Laat het ritme je leven leiden.

    West-Afrika goes Idols

    Dat Afrikanen muzikaal aangelegd zijn, dat is niets nieuws, maar dat ze net zoals bij ons muziekwedstrijden organiseren om dit aan hun medeburgers te tonen organiseren, dat wist ik nog niet. En zo gaat binnenkort het vierde seizoen van de West-Afrikaanse versie van Idool van start, genaamd West African Idols.

    In 2007 zond het programma uit vanuit Lagos, Nigeria en net zoals bij ons waren er ook voorrondes. Deze vonde plaats in Abuja, Accra and Calabar. Ondanks de naam West African Idols werdenFranstalige landen toch uitgesloten van deelname. De show werd dan ook niet in het Frans, maar wel in het Engels gepresenteerd door Mike Majic en de jury bestond uit de Nigeriaanse Dede Mabiaku, de Ghanees Abrewa Nana en Amerikaan Dan Foster. De winnaar van vorig jaar is Timi Dakolo geworden. Van hem kan je hieronder een compilatie bekijken.

    Op de website van deze West-Afrikaanse Idool vind je een hele pagina waar op zowat alle mogelijke vragen een antwoord wordt gegeven. Er wordt zelfs een antwoord gegeven op de vragen wie er zou moeten deelnemen, waarom en er wordt zelfs gezegd wat je moet doen als je je tekst vergeet!

    Dan rest mij nog maar één ding dat ik moet zeggen: Volgen, dat programma!

    Ziehier een samenvatting van de leukste deelnemers tijdens de "West African Idols" auditie.


    Compilatie van de winnaar Timi Dakolo

    Ghana Friendship Union Turnhout

    Afrikanen uit Ghana die zich in ons land willen vestigen kunnen o.a. beroep doen op de Ghana Friendship Union Turnhout.

    Deze organisatie draagt bij tot het welzijn en de maatschappelijke integratie van Ghanezen in de Turnhoutse samenleving. Ook promoten ze de identiteit en de solidariteit tussen de verschillende groepen.

    Die doelen willen ze realiseren aan de hand van educatieve en informatieve activiteiten over verschillende thema's zoals onderwijs en opleidingen, opvoeding, huisvesting, naturalisatie, gezondheid, ...
    Bovendien werken ze samen met lokale organisaties en reguliere diensten en organiseren ze culturele en recreatieve activiteiten.

    Indien je de Ghana Friendship Union Turnhout wil bereiken, kan je terecht in de Generaal Van der Meershstraat 85 bus 5 in Turnhout, of op het nummer 014 70 57 34.


    Bron: http://www.turnhout.be/adressen/adressen_detail.asp?id=904

    Djembéééé

    De Djembé is een van de bekendste percussie instrumenten én afkomstig van West-Afrika.

    Heb je wat afrikaans ritme in je of heb je gewoon even zin om wat stevig te trommelen? Een feestje of een originele, swingende workshop Djembé te organiseren bij je thuis ... Djembé Antwerpen Events maakt het voor je waar.

    In 60 minuten zorgt een professionele docent ervoor dat je de basistechnieken in de hand hebt.

    Zeg het je iets?
    http://www.djembe-antwerpen.be/ws_djembe.htm

    Meer info volgt later

    Afrikaans dansen

    Om Afrikaans te leren dansen, hoef je niet ver te lopen! Ook in België heb je de mogelijkheid de universele dans te leren kennen. Op het ritme van djembe leert Keyssi Bousso (de absolute top van het afrikaans dansen in België) je de kneepjes van het vak. Het geluid van de live-percussie en de leuke sfeer neemt je mee naar het warme Afrika. De afrikaanse dans is erg krachtig, intensief en natuurlijk, uiterst geschikt dus om alle spanningen je lijf uit te schudden. Ideaal voor een goed humeur en een topconditie dus!

    Spreekt deze beschrijving je aan? Aarzel dan niet om je naar Fanatics Sports Factory in Mortsel te haasten. Elke woensdagavond van 19u30 tot 20u30 kan je daar een les afrikaans dansen bijwonen. Voor meer informatie ga je naar: http://www.fanatics.be/dance_studio/Afrikaans_dansen.html

    Welkom

    De West-Afrikaanse cultuur is zeker het ontdekken waard. Daarom hebben wij - Shana, Julie, Annelie, Nicki, Sarah en Kim - besloten hieraan een volledige blog te wijden.

    Omdat West-Afrika op zich nogal groot is, hebben we gekozen ons toe te spitsen op Senegal, Ghana en Mali. We gaan niet zomaar hun cultuur onder de loep nemen, maar wel de aanwezigheid ervan in België.

    Ga dus via deze blog samen met ons op ontdekkingsreis.
    Ba beneen! (Tot ziens!)

    Shana, Kim, Nicki, Annelie, Sarah, Julie

    De afbeelding “http://www.bevrijdewereld.be/images/img276_1.gif” kan niet worden weergegeven, omdat hij fouten bevat.

    woensdag 20 februari 2008

    Verslag redactievergadering 3

    Aanwezig: Annelie, Julie, Kim, Nicki, Sarah, Shana
    Afwezig: /

    Agendapunten
    • Jongeren uit Ghana in de klas van de broer van Annelie. Gebruiken om informatie te krijgen en in contact te komen met andere mensen. Ook eens horen of er een link is met vluchtelingen (asielzoekers). Idee voor artikel: '5 Ghanese jongeren in een klas.'

    • Een artikel over het huwelijk met een Senegalese vrouw of man. Meerdere mensen zoeken en eens horen naar mensen bij Sabar.

    • Een rubriek 'Wist je datjes'. Bekende mensen die uit West-Afrika komen.

    • Interview regelen met Sugar Jackson en met een voetballer die bij Antwerp speelt.

    • Een vooruitblik van het Afrikaans filmfestival of wel recensie.

    • Afspraken: 26 februari: Workshop Sabar (+ interview)
      (27 februari: Afrikaans dansen)
      28 februari: zoeken naar winkeltjes in stationsbuurt + al eens zien naar nachtclubs
      Langs Atlas gaan in de Carnotstraat voor info

    donderdag 14 februari 2008

    Verslag redactievergadering 2

    Redactievergadering 2 op 14 februari 2008

    Aanwezigen: Shana Bogaerts, Annelie Bogers, Kim Laenen, Sarah Van Hooreweder, Nicki Van Roosbroeck, Julie Verresen

    Kif Kif

    • Telefonisch contact opgenomen door Sarah; vzw Sunugaal (Senegalese gemeenschap in België)
    • http://www.site.kifkif.be
    • http://www.sunugaal.com
    Sabar
    • Mogelijkheid tot workshop Sabar met Doudou N’Diaye Rose Jr in Antwerpen
    • Bellen voor interview?
    • Deelnemen aan workshop?
    • http://www.wattedoen.be/Workshop-Afrikaanse-dans-(Sabar)-met-Doudou-N-Diaye-Rose-Junior-86668.shtml
    Senegalese dans in Mortsel
    • Elke woensdag
    • Deelnemen ?
    • http://www.fanatics.be/dance_studio/Afrikaans_dansen.html
    Sugar Jackson & Salou Ibrahim (Club Brugge)

    Artsen zonder Grenzen/ Rode Kruis
    • vluchteling die familie heeft moeten achterlaten
    • Julie
    Kim: collega vriend/ Senegalees
    • Informatie over armoede daar
    Mata Mata & Pili Pili
    • Restaurant met Afrikaanse specialiteiten in Antwerpen
    • http://www.matamatapilipili.be/Afrikaanse nachtleven?
    Afrikaans koken?

    St-Jansplein

    Senegalese cafés